Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aflossingen en enkelvoudige interest

hallo,
ik heb bijvoorbeeld een lening van 100.000 euro, de rente is 8 %, de lening zal in 5 jaar lineair worden afgeschreven door middel van halfjaarlijkse termijnen. de rente wordt op basis van enkelvoudige interest berekend.

mijn vraag is dus; wat is de aflossing per halfjaar en/of jaar en wat is de rente per half jaar en/of jaar.
bedankt.

piet
Student hbo - donderdag 16 december 2004

Antwoord

Piet,
ieder halfjaar wordt 100.000/10=10.000 afgelost.
de eerste halfjaarlijkse rentebetaling is
0.04*100.000=4.000,--.De tweede halfj. rentebetaling is
0,04*(100.000-10.000)=3.600,--.
Dus de halfjaarlijkse rentebetalingen dalen met 4% van de aflossing(=0,04*10.000=400.)

kn
donderdag 16 december 2004

Re: Aflossingen en enkelvoudige interest

©2001-2024 WisFaq