Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Optimaliseren

Ik heb een hek van 100 meter en ik moet een zo groot mogelijk rechthoekig stuk omheinen, maar ik heb een schuur van 12 meter en daar hoeft geen hek te komen. Het stuk naast de schuur noem ik x. Hoe moet ik het grootst mogelijke oppervlakte berekenen met behulp van differentieren?

casper
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 december 2004

Antwoord

q31374img1.gifIn de tekening hiernaast bestaat het 'stuk' uit een rechthoek met een lengte van x+12 en een breedte van... tja eh... Druk de breedte y uit in x.

Het hele hekwerk is 100 m. Je weet:

x+y+x+12+y=100
2x+12+2y=100
2y=88-2x
y=44-x

Dus de oppervlakte van het 'stuk' is:

O(x)=(x+12)(44-x)

Zou 't dan verder lukken denk je?

WvR
woensdag 15 december 2004

Re: Optimaliseren

©2001-2025 WisFaq