Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rente percentage berekenen

ik heb €200,00 op mijn spaarrekening staan.
dit is nu €864,38 geworden.
dit heeft 30 jaar lang op mijn rekening gestaan, wat is het rente percentage geweest?

wie kan mij hierop beantwoorden.
alvast bedankt

bonne
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 14 december 2004

Antwoord

De formule voor jaarlijks samengestelde intrest is :

Kn = K0.(1+i)n

waarbij
K0 = het beginkapitaal
Kn = het kapitaal na n jaren
i = interestvoet (i = 0.07 = 7%)
"Jaarlijks samengesteld" wil zeggen dat na ieder jaar de interest van het voorbije jaar bij het kapitaal wordt gevoegd.

Dus
864.38 = 200.(1+i)30
(1+i)30 = 4.3219
(1+i) = 4.3219(1/30) = 1.04999
Dus i = 0.04999 = 4.999% ~ 5%

LL
dinsdag 14 december 2004

©2001-2024 WisFaq