Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Randvoorwaarden lineair probleem met 2 variabelen

Hallo,
we moeten het volgende lineaire probleem grafisch oplossen:

Een handelaar in sokken verkoopt twee soorten pakketten
soort 1 bevat 4 paar witte en 2 paar gekleurde sokken
soort 2 bevat 8 paar witte en 2 paar gekleurde sokken

soort 1 wordt verkocht voor 600 €
soort 2 wordt verkocht voor 800 €

Nu heeft de handelaar 84 paar witte en 24 paar gekleurde sokken. Hoeveel pakketten van elke soort moet hij samenstellen om zijn opbrengsten te maximaliseren?

De variabelen zijn dan:
x= aantal pakketten van soort 1
y= aantal pakketten van soort 2

maar hoe stel je nu de randvoorwaarden op?

Alvast Bedankt

Liesbe
Student universiteit - maandag 13 december 2004

Antwoord

Liesbeth,
doelst.max(600x+800y)
o.n.v.4x+8y$\leq$84
2x+2y$\leq$24
x$\geq$0,y$\geq$0.
je kunt het probleem ook als volgt modelleren:2 producten worden gemaakt op 2 machines:
machinetijd voor
machine 1 machine 2
soort1 4 min. 2 min.
soort2 8 min. 2min.
capac: 84 min. 24 min.
voor soort 1 is machine2=gekleurde sokken knelpunt en voor soort 2 is machine 1=witte sok knelpunt.
Oplossing is snijpunt van beide restricties:x=3,y=9.




kn
maandag 13 december 2004

©2001-2024 WisFaq