To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 31271 

Re: Hetzelfde snijpunt met de x-as

Nee niet echt... de algemene formule is toch y=ax+b? wat betekent f(x)=a(x-b) dan precies? even een voorbeeldje of ik dit goed heb..
ik heb:
a=2 en b=-3
klopt het dan dat het begin van de formule zo is?
y=2x..
y=-3x..
en zo ja, hoe krijg ik het startgetal?

Steven
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 13 december 2004

Antwoord

OK

Laten we eens van de andere kant beginnen.
Vergeet even het eerste antwoord.
Je wilt uitgaan van de algemene formule y=ax+b (b is het startgetal, a is de helling of richtingscoefficient)

Lijn 1 heeft als startgetal 3 en snijdt de x-as in het punt (6,0).
Dus (omdat het startgetal 3 is) geldt y=ax+3.
Verder ligt (6,0) op lijn 1 dus moet gelden 0=a×6+3.
Dus 6a+3=0, dus 6a=-3, dus a=-1/2.
De vergelijking van lijn 1 is dus y=-1/2x+3.

Lijn 2 heeft als startgetal -6 en snijdt de x-as in het punt (6,0).
Dus y=ax-6
(6,0) invullen levert: 0=6a-6 = 6a=6 = a=1.
De formule van lijn 2 is dus y=x-6.

Deze lijnen snijden elkaar inderdaad in (6,0) kijk maar:
x-6=-1/2x+3
x+1/2x=6+3
11/2x=9
x=6.

Bekijk nu nog eens beide lijnen:
y=-1/2x+3 kun je schrijven als y=-1/2(x-6) (werk de haakjes maar weg)
y=x-6 kun je schrijven als y=1×(x-6) (werk de haakjes maar weg.
Bovendien was het snijpunt (6,0) toch?
Dat kun je terug zien in de vormen y=...(x-6).

Dus twee lijnen snijden elkaar op de x-as in hetzelfde punt, zeg c, als je de formule kunt schrijven in de vorm y=...(x-c)
Kijk nu nog maar eens terug naar de applet.



hk
maandag 13 december 2004

©2001-2025 WisFaq