Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal p zo dat x-3 een deler is van A(x)

Hallo,
Morgen heb ik examen wiskunde en ik heb nog een probleempje ontdekt... Waarschijnlijk zal ik het niet meer te weten komen voor mijn examen, maar ik wil wel weten hoe dit zit...
Zoals de titel zegt moet ik p zo bepalen dat (x-3) een deler is van A(x)
Hierbij krijg ik voorschrift A(x)= -2x4+8x3-4x2+px-12
Hoe doe ik dit? Ik zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen...

Nathan
3de graad ASO - zondag 12 december 2004

Antwoord

Als je een staartdeling zou maken dan moet het wel mooi op nul moeten uitkomen:

q31256img1.gif

Dus p+6 zal wel 4 zijn.

Maar dat kan ook veel simpeler. Als x-3 een factor is dan is x=3 een oplossing van de vergelijking:

-2x4+8x3-4x2+px-12=0

Vul x=3 in en je p rolt er zo uit...

WvR
zondag 12 december 2004

©2001-2024 WisFaq