Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sin (x) / x = 06366 (x in rad)

Hallo , ik zit met het volgende probleem ,waarvan ik denk dat het niet direct oplosbaar is,
Vandaar dat ik het toch eens wil checken

Igv :

sin(z)=0.6366 ,

Deze vgl wordt veelal opgelost door de een of andere reeksontwikkeling te gebruiken.
Deze reeksontwikkeling wordt in een rekenmachine gedaan als een arcsin of maw . een inverse sinus dacht ik

Zodat als :

sin(z)=0.6366 ,

Z = arcsin(0.6366)
= 0.69 rad

Is nu de vgl

sin (x) / x = 0.6366 :
(x= ? rad )

op te lossen mbv de arc funties op een rekenmachine of moet daar toch terug een reeksontwikkeling gedaan worden of omdat de juiste berekening niet via een arc functies kunnen gedaan worden . (oplossing x= 0.5 pi ).

(het zou handig zijn om te weten , een andere manier is de functie uit werken via excel maar is nogal omslachtig , vandaar)

Bedank alvast voor eventueel antwoord alsook voor de vorige!

wimpie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 11 december 2004

Antwoord

Er is geen manier om die vergelijking exact op te lossen.

Je zou natuurlijk de functie Wimpie(y) kunnen definieren als de inverse van de functie sin(x)/x en dan stellen dat de gevraagde oplossing gelijk is aan Wimpie(0.6366).

Eigenlijk is arcsin ook niet meer dan dat, gewoon een functie gedefinieerd als inverse van een andere. Het enige verschil is dat er geen Wimpie-knop op je rekenmachine zit.

cl
zondag 12 december 2004

©2001-2024 WisFaq