Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe onderzoek je evenwicht

Ik heb een vraag. in mijn boek staat een voorbeeld van hoe je evenwicht kunt onderzoeken bij een recursievergelijking..ik snap het alleen neit...ik zal eerst ff het voorbeeld overtypen en dan vertellen waar ik vastloop:

Ga na of er bij de recursievergelijking
U(t+1)=3,2u(t)-3,2(u(t))2 sprake is van evenwicht. Noem de evenwichtswaarde u dan geldt

u= 3,2u-3,2u2 . hieruit volgt 3,2u2-2,2u=0 ofwel u=(3,2u-2,2)=0

Ik loop vast van het punt...hieruit volgt..ik snap niet hoe ze aan de formule daarna komen..
kan iemand helpen.?

Groetjes Joery

Joery
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 11 december 2004

Antwoord

Je hebt de vergelijking:
u= 3,2u-3,2u2 en deze wil je oplossen.
Wat je ziet is een vierkantsvergelijking (tweedegraadsvergelijking). Deze los je op door op nul te herleiden:
u= 3,2u-3,2u2 (u naar rechts brengen, dus links en rechts u aftrekken)
0= 2,2u-3,2u2
Dus:
2,2u-3,2u2=0
u buiten haakjes halen:
u(2,2-3,2u)=0
u=0 of 2,2-3,2u=0
u=0 of 3,2u=2,2
u=0 of u=2,2/3,2=0,6875
Meer is het niet....



hk
zaterdag 11 december 2004

©2001-2024 WisFaq