Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toepassingen van de afgeleide, functies herschrijven

Gegeven is de functie

f(x) = x2 + 3x + 4 / x + 2

Deze functie kan geschreven worden als

f(x)= x + ... + (.../ x + 2)

Ik kom hier echter niet uit.
De eerste stap die ik onderneem is:

f(x) = x2 + 3x + 4 / x + 2 = x2/(x+2) + 3x /(x+2)+ 4/(x+2)=.....

Op dit punt kom ik niet verder, ik vind het lastig om breuken op te lossen waarvan de teller en de noemer een x bevat.

Bij voorbaat dank.

Nick

Nick
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 12 mei 2002

Antwoord

Er bestaat een techniek om dit soort breuken aan te pakken (het zogenaamde breuksplitsen), maar dat zijn toch technieken die op dit moment niet meer in de stof van de middelbare school zitten.

Wat nog wel eens lukken wil is het volgende.

Omdat je noemer (x+2) is ,probeer je de teller zó te herschrijven dat er steeds weer die factor (x+2) in aangetroffen wordt.
In jouw geval kan dat bijvoorbeeld als volgt:

x2+3x+4 = x(x+2)+(x+2)+2 (werk het maar weer eens uit!)

Als je nu de deling door (x+2) maakt dan krijg je:

x + 1 + 2/(x+2)

Deze splitsingen zijn vooral nuttig om te kunnen integreren.
Maar bij lastiger gevallen lukt het trucje dat ik toepaste natuurlijk niet zomaar; dan zul je echt een techniek moeten toepassen.
In onze database kun je trouwens die techniek gedemonstreerd zien. Tik in het zoekveld maar eens staartdeling in.

MBL
zondag 12 mei 2002

©2001-2024 WisFaq