Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrie

Ik heb laatst een vraag gesteld over een vergelijking maar jullie vroegen jullie af wat "a" was. Ik zal de vergelijking nog een keer opschrijven en erbij zetten wat de vraag is in mijn wiskunde boek.

sin2c+a cosc-2=0 met "a" ÎR is 1/3p een element van de oplossingsverzameling.

Nu komt mijn vraag:

Ik heb "a" opgelost d.m.v. discriminant hieruit krijg ik a=2 als ik dan deze "2" in de vergelijking invul dan kom ik uit op cos= 1 en dan zit ik vast, heb sin2= 1- cos2 dus de vergelijking is geworden:

cos2c-2cosc+1)

...maar volgens de antwoorden moet er
1/3p en [5/3]p uitkomen (volgens de goniometriecirkel)

Hieruit kan ik afleiden dat cos=1/2 (=1/3p) dus ik zit dan helemaal vast kunnen jullie me helpen hoe ik moet kijken en waar ik aan moet denken? om tot een goede oplossing te komen??? bvd

P. Poo
Iets anders - maandag 6 december 2004

Antwoord

Het feit dat 1/3p een oplossing is, betekent dat vervanging van x door 1/3p de zaak kloppend maakt.
Dat geeft (1/2Ö3)2 + 1/2a - 2 = 0 en daaruit vind je a = 2,5.
Nu de a er is, kun je op zoek gaan naar de overige x-waarden.

MBL
maandag 6 december 2004

©2001-2024 WisFaq