Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules driehoeken?

Hallo dames en heren,

Graag had ik eens geweten of iemand mij volgende formules kan geven:

Berekening van welk type van driehoek het is, gelijkbenig, gelijkzijdig, met rechte hoek als er de drie zijdes worden gegeven A B C?

Met de drie zijdes gekend, welke zijdes er aanwezig zijn in de driehoek, stompe, scherpe of hoek van 90°?

Het is bij mij 18 jaar geleden dat ik zulke zaken nog nodig had, zou het apprecieren moest iemand mij hiermee voort kunnen helpen

Alvast bedankt voor de moeite,
JB

Johan
Iets anders - maandag 6 december 2004

Antwoord

Dag Johan,

Er zijn dus drie zijden bekend van een driehoek: A, B en C.
Laten we aannemen dat deze van klein naar groot gerangschikt zijn, dus
ABC
Gelijkzijdig is het gemakkelijkst te herkennen: dan moeten A, B en C alledrie aan elkaar gelijk zijn.
Gelijkbenig betekent, dat er twee aan elkaar gelijk zijn, dus A=B of B=C of A=C.
Een rechte hoek is te herkennen door gebruik te maken van de stelling van Pythagoras.
Je berekent A2, B2 en C2
Tel A2 en B2 bij elkaar op.
Is het resultaat gelijk aan C2, dan weet je dat er een rechte hoek is, en wel juist tegenover zijde C.
Is het resultaat van A2+B2 kleiner dan C2, dan is de hoek tegenover zijde C een stompe hoek.
En anders zijn alle hoeken scherp.
groet,

Anneke
maandag 6 december 2004

©2001-2024 WisFaq