Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Driehoek

Hoi, hier ik weer,

K'heb nog een vraag waar ik niet uitgeraak,
Van een driehoek is een zijde 20m en een van de aanliggende hoeken is 60°. Schrijf de functie die met de andere zijde, aanliggend aan de hoek van 60°, de derde zijde laat overeenstemmen. Ik kan er echt niet aan uit!!!

Dank je wel voor de hulp!!!

An
3de graad ASO - zondag 5 december 2004

Antwoord

Beste An,
Is het dus de bedoeling dat U een "formule" schrijft voor de derde zijde, dan redeneer ik als volgt:
Aanliggend aan de gegeven zijde van 20 cm teken ik een andere zijde waartussen een hoek van 60° getekend wordt.De andere aanliggende hoek (aanliggend aan de zijde van 20 cm) noem ika.De hoek tegenover deze van 60°, op de derde zijde noem ik dan b.Noem de derde zijde X.(tegenover hoek 60° en de zijde aanliggend aan hoek 60° noem je Y)
Nus is

a+b+g=180° en g= 60°
b=180-60-a=120-a
De sinusregel geeft nu:
20/(sin(120-a))=x/sin60=Y/sina waaruit
20*sin60/sin(120-a)=x en dit zou dan de "funktie moeten zijn die U vraagt.Voor Y hebben we dan:
20*sina/sin(120-a)
Ofwel heb ik het hele verhaal niet goed begrepen,maar ik hoop dat ik juist zit
Groeten van Hendrik

hl
zondag 5 december 2004

©2001-2024 WisFaq