Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Irrationale functies

Hoi,

morge heb ik examen en ik heb geprobeerd om volgend vraagstuk op te lossen, maar ik kom er echt niet uit.
Opgave: Een caféuitbater heeft opgemerkt dat zijn voorraad bier (in liter) kan beschreven worden volgens de functie f1(t)= k13Ö(4t) + b1 en zijn voorraad frisdrank volgens de functie f2(t)= k2Ö(t)+b2, met t de tijd in dagen.
Gevraagd: De beginvoorraad bier, respectievelijk frisdrank bedraagt 500l en 300l. Na 2 dagen is er nog 200l bier. En na 4 dagen is de voorraad frisdrank en bier even groot. Bepaal het voorschrift van f1 en f2.

Dank bij voorbaat!

anneke
3de graad ASO - zondag 5 december 2004

Antwoord

Dag Anneke

De beginvoorraad heb je als t=0. Dus b1 en b2 kun je berekenen.

f1(2) ken je ook. Dus kun je hieruit k1 berekenen. (Deze moet negatief zijn vermits er een afname is.) Het voorschrift f1 is dus al gekend.

Na 4 dagen weet je dat f1(4) = f2(4).
Hieruit kun je nu ook k2, en het volledige voorschrift voor f2 berekenen.

LL
zondag 5 december 2004

©2001-2024 WisFaq