\require{AMSmath} De inverse van tanh(x) Wat is de omgekeerde van de hyperbolische tangensfunctie?th(x)= (ex - e-x)/(ex + e-x)Maar wat is hier dan de omgekeerde van en hoe bewijs ik dit? Is de argcoth(x) analoog? talita 3de graad ASO - zaterdag 4 december 2004 Antwoord Ik neem aan dat je de inverse van tanh(x) bedoelt.We schrijven:y=(ex - e-x)/(ex + e-x)Als we teller en noemer in het rechterlid vermenigvuldigen met ex krijgen wey=(e2x-1)/(e2x+1)Dus(e2x+1)y=e2x-1ye2x+y=e2x-1ye2x-e2x=-y-1e2x(y-1)=-y-1e2x=(y+1)/(1-y)2x=ln((y+1)/(1-y))x=1/2ln((y+1)/(1-y))Verwisselen we nu x en y dan krijgen wey=1/2ln((x+1)/(1-x))De rest zal dan verder wel lukken mag ik aannemen. hk zondag 5 december 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Wat is de omgekeerde van de hyperbolische tangensfunctie?th(x)= (ex - e-x)/(ex + e-x)Maar wat is hier dan de omgekeerde van en hoe bewijs ik dit? Is de argcoth(x) analoog? talita 3de graad ASO - zaterdag 4 december 2004
talita 3de graad ASO - zaterdag 4 december 2004
Ik neem aan dat je de inverse van tanh(x) bedoelt.We schrijven:y=(ex - e-x)/(ex + e-x)Als we teller en noemer in het rechterlid vermenigvuldigen met ex krijgen wey=(e2x-1)/(e2x+1)Dus(e2x+1)y=e2x-1ye2x+y=e2x-1ye2x-e2x=-y-1e2x(y-1)=-y-1e2x=(y+1)/(1-y)2x=ln((y+1)/(1-y))x=1/2ln((y+1)/(1-y))Verwisselen we nu x en y dan krijgen wey=1/2ln((x+1)/(1-x))De rest zal dan verder wel lukken mag ik aannemen. hk zondag 5 december 2004
hk zondag 5 december 2004
©2001-2024 WisFaq