Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortel van een macht

(a2-b2)=a2-2ab+b2
Ö(a2)=a
aan wat is de wortel van (a-b) tot de tweede nu gelijk
Ö(a-b)2=a-b
ofÖ(a-b)=Ö(a2-2ab+b2)
ik hoop dat ik snel antwoord krijg want dit is de basiis voor men examenleerstof

jj
3de graad ASO - zaterdag 4 december 2004

Antwoord

Je vraag suggereert dat (a-b)2 hetzelfde zou zijn als a2-b2. Dat is echter niet zo:

a2-b2=(a-b)(a+b)
(a-b)2=a2-2ab+b2
(a+b)2=a2+2ab+b2

Deze merkwaardige producten moet je wel een beetje uit elkaar houden.

We stellen vast:
Ö(a-b)2=a-b
Ö(a2-b2)=Ö((a-b)(a+b))=Ö(a-b)·Ö(a+b), maar daar houdt het wel zo'n beetje op... als je er al iets aan had.

WvR
zaterdag 4 december 2004

©2001-2024 WisFaq