Wij zijn 2 meiden en wij zitten in Havo 5, dus daarom moeten wij een een profielwerkstuk maken, en deze gaat over de halveringstijd van de schuimkraag onder invloed van de temperatuur van bier! Wij hebben de resultaten in een grafiek gezet, maar nu blijkt dat er waarschijnlijk nog een invloed is op het bier. Als u naar de grafiek in de bijlage kijkt(die we hier niet kunnen toevoegen ), ziet u dat hij een exponentieel verband zou kunnen hebben, maar tussen 10 en 15 graden draait de buiging de andere kant op. wij verondertellen dat er nog een invloed moet zijn. Wij hebben een kratje pilsner gebruikt voor het experiment, wij hebben van elk flesje de graden opgenomen en daarvan 3 experimenten gedaan, en na ieder graden de glazen omgespoelt met water. Wij moeten ons profielwerkstuk inleveren over 2 weken, zou u alstublieft binnen die tijd kunnen andwoorden.
Wij hopen dat u ons kan helpen met het verklaren of er inderdaad nog een ander invloed is. wij wachten met smacht op jullie andwoord
alvast bedankt!
met vriendelijke groet madeleine en anne
anne &
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 4 december 2004
Antwoord
Hoi, Allereerst wil ik zeggen dat ik het een leuk onderzoek vind. Je kunt veel kanten op met het onderzoek. Het beantwoorden van jullie vraag is niet makkelijk zonder dat ik het figuur zie. Ik heb even rondgezocht op het web om bruikbare links te vinden, deze zijn: Stabiele Schuimkraag Vergelijkbaar onderzoek Meer google zoekresultaten
Misschien is het mogelijk de grafiek met het verband ergens online te plaatsen, zodat ik eens kijken hoe de grafiek verloopt. Als het jullie nog niet duidelijk is, waar het fout gaat, dan vraag het maar. groet, Erik