Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Fractalen - zoeken van de aantrekkingspunten

Hallo

Ik ben op zoek geweest naar websites i.v.m. fractalen, daar vond ik de volgende (schitterende) website: fractal8

Maar ik snap hun derde fractaal niet!
deze is x = x2-1
Om de dekpunten te vinden, lossen we deze vergelijking op, maar ik vind slechts: (1±Ö5)/2 !
En NIET hun 2 stabiele dekpunten, nl. 0 en -1...

Wat doe ik verkeerd?
Om de dekpunten te vinden stel je toch je functievoorschrift gelijk aan x. En los je dit op...

Tom
3de graad ASO - zaterdag 4 december 2004

Antwoord

Deze pagina verwijst terug naar fractal3

De dekpunten van f(x)=x2-1 zijn inderdaad (1±Ö5)/2.
Maar zoals je hebt kunnen zien convergeert de rij niet naar deze dekpunten.
Er ontstaat periodiciteit met periode 2.
De twee waarden waartussen op en neer gesprongen wordt zijn dekpunten
van de functie f(f(x))=(x2-1)2-1=x4-2x2.
Als je x4-2x2=x probeert op te lossen krijg je
x(x3-2x-1)=0
Deze vergelijking heeft oplossingen : x=0, x=-1 en x=(1±Ö5)/2

hk
zaterdag 4 december 2004

©2001-2024 WisFaq