Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Krasloten

Bij besteding van elke 10 euro krijgt een klant een kraslot met 6 vakjes. Zo'n kraslot bevat 3 vakjes met de afbeelding van een konijn en drie vakjes met een kruis.
Je mag 1, 2 of 3 vakjes openkrassen
1 konijn = 3 euro
2 konijnen = 6 euro
3 konijnen = 15 euro
x = alles kwijt

stel dat er 100 mensen zijn die en krslot krijgen die lke precies 11 euro besteden. Hoeveel procent van de omzet ben je dan kwijt
  • als elke klant precies 1 vakje openkrast?
  • als elke klant precies 2 vakjes openkrast?
  • als elke klant precies 3 vakjes openkrast?
Wij komen hier niet helemaal uit omdat we niet snappen welke berekening we moeten gebruiken
groetjes laura

Laura
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 3 december 2004

Antwoord

Laura,
Je kunt niet uitrekenen hoevoel % van de omzet=inkomsten
je kwijt zult zijn. Wel de verwachte uitkering. Het is toch een kansspel.

Laat de stochastX(i) aangeven de uitkering aan persooni bij openkrassen van 1 vakje.
Dan is de totale uikering= X(1)+X(2)+....X(100).
X(i)=3 met kans 1/2 en X(i)=0 met kans 1/2.
Dus E(x(i))=3*1/2=1,5 voor iedere i.
De verwachte totale uitkering is dus 100*1,5=150.
De ontvangsten zijn 100*10=1000.
Het verwachte uikeringspercentage is dus 15 % van de omzet.
De overige gevallen gaan evenzo.

kn
vrijdag 3 december 2004

Re: Krasloten
Re: Krasloten

©2001-2024 WisFaq