Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ik zit vast met de gemeenschappelijke noemer

Beste studenten

Ik heb de volgende vergelijking opgelost maar ik zit nu vast en vraag mij af welke nu de gemeenschappelijke noemer is en kan je mij dit voor mij verder oplossen.

Hier mijn opgave en oplossing:

Opgave :
========

1 / (x2 - 4) = 1/4 * (x - 2) - 1/4 * (x + 2)

Oplossing van mij tot hiertoe:
1 / (x2 - 4) - 1/4 * (x - 2) - 1/4 * (x + 2) = 0

1/(x + 2)(x - 2) - 1/4(x - 2) - 1/4(x + 2) = 0

a) Bestaandsvoorwaarde:
=======================
x + 2 ¹ 0 Û x ¹ - 2 en x - 2 ¹ 0 Û x ¹2 dan V Ì \ {2; -2}

b) K.G.V.
=========

((x + 2), (x - 2), 4x - 8, 4x + 8)) = (4x - 8), (4x + 8)

c) Uitwerking
=============

1/(x + 2)(x - 2) - 1/4(x - 2) - 1/4(x + 2) = 0

Hier zit ik vast !

Welk gemeenschappelijke noemer moet ik hier nemen?

Met vriendelijk dank voor je hulp

Steven



Steven
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 3 december 2004

Antwoord

Steven,
we beginnen met het rechterlid:
1/4(x-2) - 1/4(x+2)=(1/4)(1/(x-2) -1/(x+2)).
dit onder één noemer brengen.K.G.V.=(x-2)(x+2)=x2-4.
dus 1/(x-2)=(x+2)/(x2-4) en 1/(x+2)=(x-2)/(x2-4)
zodat
1/(x-2)-1/(x+2)=((x+2)-(x-2))/(x2-4)=
=(x+2-x+2)/(x2-4)=4/(x2-4).
nu nog vermenigvuldigen met 1/4 en je bent klaar.

kn
vrijdag 3 december 2004

©2001-2024 WisFaq