Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het vijftientallig stelsel

Hallo, Ik moet een po voor wiskunde maken. Ik moet uitzoeken hoe een 15-tallig stelsel werkt. Zouden jullie me dat uit kunnen leggen?

Vraag

Bedoel je toevallig zestientallig?

Reactie

De vraag komt van mijn wiskundeleraar en ik bedoel niet het 16-tallig. Ik weet niet hoe ik het moet aanpakken om een vijftientallig stelsel te krijgen, zouden jullie me daarbij kunnen helpen?

Merel
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 december 2004

Antwoord

Rekenen in het vijftientallig stelsel is niet wezenlijk anders dan het tellen de andere stelsels. Over binair, octaal en het zestientallig stelsel kan je in WisFaq al van alles vinden...

Eerst leren tellen:
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, 10, 11, 12,...

Dan leren optellen en aftrekken:
6+8=E
7+8=10
14-6=D
11-10=6

En dan ben je een heel eind op weg toch?

Zie ook Welke soorten getallenstelsels zijn er?

WvR
vrijdag 3 december 2004

©2001-2024 WisFaq