Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische vergelijking

Ik zit met het volgende probleem ik heb een som opgekregen van mijn cursus om deze op te lossen. Het is de volgende som: cos2a=sina+1/4
Het volgende heb ik gedaan: Ik heb eerst tot nul herleid dus cos2a-sina-1/4= 0
Nu zie ik wel dat ik deze op een of andere manier kan ontbinden maar hoe?? ik weet dat er 2 kwadranten in zitten cos2 en 1/4 deze worden dan: cos en 1/2 maar is dan 2·cosa·-1/2=-sina, of moet ik kijken naar: (andere ontbinding) ab= -1/4, a+b= -sina.
Mijn vraag is naar jullie hoe ik deze het beste op kan lossen en waar ik op moet letten om een goede uitkomst te komen? Vooral bij dit soort sommen?

Paul P
Iets anders - donderdag 2 december 2004

Antwoord

Schrijf cosa)(x) als 1-sin2(x). Je krijgt dan:

1-sin2(x)=sin(x)+1/4
sin2(x)+sin(x)-3/4=0

Met z=sin(x) krijg je:
z2+z-3/4=0

Oplossen en je bent er al bijna...

Zie ook Goniometrische vergelijking

WvR
donderdag 2 december 2004

©2001-2024 WisFaq