Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Renteberekening

Ik heb twee berekeningsschema's die een lening van 5.000.000,-- betreffen tegen een rente van 6,5%. De te betalen rente wordt op basis act/360 berekend. Rentebetaling en renteberekening zijn per 3 maanden. Het ene schema is tegen enkelvoudige interest, het andere is samengestelde interest.
De rentedata worden aangepast, dwz: als ze in het weekend vallen verschuiven ze naar de maandag, dus dan veranderd ook weer de periode.
De startdatum is 01/04/2004. Als ik van het enkelvoudige-interestschema het eerste jaar bekijk dan zie ik de volgende rentebedragen:
1/07/2004: 82.152,78 (Gaat hier dus om 91 dagen)
1/10/2004: 83.055,56 (92 dagen)
3/01/2005: 84.861,11 (92 + 2 = 94 dagen)
1/04/2005: 79.444,44 (88 dagen)
Als ik hier 6,5% van 5.000.000 neem (= 325.000) en ik vermenigvuldig dit met het aantal dagen in de periode / 360, dan kom ik precies op bovenstaande bedragen uit, geen probleem.

Als ik dan het percentage 6,5% omreken met de formule voor samengestelde interest:
(1 + i)4 = 1,065, dan vind ik: i 1,586828478
Maar met dit percentage vind ik niet de rentebedragen van het schema dat gebaseerd is op samengestelde interest.
Deze zijn nl.:

1/07/2004 80.230,05
1/10/2004 81.118,80
3/01/2005 82.896,80
1/04/2005 77.564,70

Ik probeer ook deze berekening te snappen. Wat doe ik niet goed?

Carla
Iets anders - woensdag 1 december 2004

Antwoord

Carla,
5.000.000(1,065)^91/360=5.080.230,03:
Dus rente over 91 dagen is 80.230,03.
De overige zullen ok wel kloppen.

kn
donderdag 2 december 2004

©2001-2024 WisFaq