Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Recursievergelijking

Hai,

ik heb een vraag over een recursieopgave die ik niet snapte.

a. gegeven is de rij 4, 11, 18, 25 schrijf de som van de eerste 25 termen op met het å [WAAR DIENT DIT TEKE TROUWENS VOOR??] en bereken de som.
b. van een meetkundige rij is de 3e term 9 en de 5e term is 81 bereken de som van de eerste 25 termen van deze rij.
c. Van een rekenkundige rij Un is U1=5, Uk=328 en Sk=13653 bereken k.
d. Van een meetkundige rij Pn is P1=5, r=2 en Sk=327675 bereken k.

Alvaast bedankt, ik heb het antwoord snel nodig!!

Alexan
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 30 november 2004

Antwoord

Alexander,
åis de hoofdletter S IN HET GRIEKS en staat voor som.
Rekenkundige rij:som= (aantal/2)(eerste getal+laatste getal).
meetkundige rij:getallen worden steeds met dezelfde constante ( r genoemd) vermenigvuldigd.
S(n)= a (r^n-1)/(r-1),a =eerste getal.
b.v.b:ar^2=9 en a*r^4=81,zodat r^2=9,r=3 en a=1.

d.327675=5(2^k-1)/(2-1).
hopelijk lukt het nu.

kn
dinsdag 30 november 2004

©2001-2025 WisFaq