Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortel trekken

Hallo, het is een eenvoudige vraag voor wiskundigen, maar ik kom hier niet meer uit.
Het gaat om het volgende:
8a = 0,729. Hoe bereken ik a?

En kan dat ook in Excel? En hoe doe je dat ook al weer op een rekenmachine?
Het lijkt dom, maar ik ben de jongste niet meer en veel kennis is weggezakt. Ik kan het ook niet aan iemand vragen, vandaar dit forum.
Dank alvast

ad ont
Iets anders - dinsdag 30 november 2004

Antwoord

Beste Ad,
Je zet jezelf een beetje op het verkeerde spoor met 'wortel trekken'. Oplossen van dit soort problemen gaat namelijk via logoritmes.
De belangrijkste regel hierbij is:
Als glog a = x
Dan geldt:
gx=a

Tevens geldt:
blog a = rlog a / rlog b
Met 'r' hier een willekeurig getal.

Je kan dus bij deze laatste 'e' nemen omdat elog a = ln a

Waardoor je krijgt:
blog a = ln a / ln b

Gewapend met deze nieuwe invalshoek kom je er misschien nu wel uit. Laat het anders maar weer horen.

M.v.g.
Peter

PHS
dinsdag 30 november 2004

©2001-2024 WisFaq