Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadratische formules

hoi wisfaq, ik snap deze som niet: (4x+1)(x+5)=X-20 het is dringend want ik heb morgen ene pw!! alvast bedankt kuss astrid

astrid
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 29 november 2004

Antwoord

(4x+1)(x+5)=x-20
4x2+20x+x+5=x-20 (haakjes wegwerken)
4x2+21x+5=x-20 (samennemen)
4x2+20x+25=0 (herleiden op nul)
ontbinding valt niet vlot te zien, dus abc-formule.
a=4, b=20, c=25
D=b2-4ac=400-4*4*25=400-400=0
D=0: 1 oplossing: x=-b/(2a)
x=-20/8=-5/2

Samenvatting abc-formule:
ax2+bx+c=0
D=b2-4ac
Als D0: geen oplossing
Als D=0: 1 oplossing: x=-b/(2a)
Als D0: 2 oplossingen:
x=(-b+ÖD)/(2a) of x=(-b-ÖD)/(2a)

Sterkte met je pw!

hk
maandag 29 november 2004

©2001-2024 WisFaq