Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Natuurlijke getallen

Voor een opgave moet ik bewijzen dat de n-de macht van ieder natuurlijk getal k kan worden geschreven als een lineaire combinatie van n+1 machten van k-1.

Dit is vraag c van de opgave. a had betrekking op de driehoek van Pascal, die ik begrijp. Bij b moest ik 35 schrijven in de vorm ax5 + bx4 + cx3 + dx2 + ex + f. Ook dat is gelukt door voor x 2 in te vullen en de letters te vervangen door de coefficienten uit de driehoek.

Maar hoe bewijs ik nu bovengenoemde stelling? Ik mis hier nog een link om de opgave volledig af te kunnen maken...

Ingrid

Ingrid
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 29 november 2004

Antwoord

Hallo, Ingrid.
Gebruik dat k = (k-1)+1, dus
kn = ((k-1)+1)n.
Gebruik nu het binomium van Newton om (a+b)n te berekenen, dus (a+b)n = åi=0n (n boven i) aibn-i.
Vul nu in a=k-1 en b=1.

hr
maandag 29 november 2004

©2001-2024 WisFaq