Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12664 

Re: Snijden van functies en extreme waarden

Ik vraag me ongeveer hetzelfde af; als voorbeeld:
de functie y = x3 - 3x + 2

Geef:
- de extreme waarden
- gebieden waar de functie stijgt/daalt
- de buigpunten
- de raaklijn in het buigpunt
- de raaklijn in het punt met coördinaat 2

Ik zag dat het mogelijk is om de functie te splitsen dmv Horner, maar helpt dit iets verder?

Bedankt!

EC
3de graad ASO - zondag 28 november 2004

Antwoord

Horner hebben we niet nodig, want alles wat je wilt weten heeft met de afgeleide te maken. En f'(x) = 3x2 - 3 laat zich probleemloos gelijk stellen aan nul.
Buigpunten hebben met de tweede afgeleide te maken en f''(x) = 6x is nóg eenvoudiger nul te stellen.
Probeer het eens.

MBL
maandag 29 november 2004

©2001-2025 WisFaq