Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tertiaire getallen

Hoe moet je optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen met tertiaire getallen? Dit is me niet gelukt, kunt u me helpen?

Kevin
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 27 november 2004

Antwoord

Het aftrekken en delen van getallen in het drietallig stelsel gaat feitelijk precies hetzelfde als bij de andere stelsels.

Handig is om de telling in je hoofd te houden:
0, 1, 2, 10, 11, 12, 20, 21, 22, 23, ...

Aftrekken
12010021
1200121
-------- -
0
12010021
1200121
-------- -
00
Nu moeten we er één lenen!
12010021
1200121
-------- -
200
   02 
12010021
1200121
-------- -
200
   02 
12010021
1200121
-------- -
02200
Nu moeten we weer lenen!
 1
12010021
1200121
-------- -
10102200
In het tientallig stelsel heb ik uitgerekend dat:
3733-1231=2502, dus het klopt ook nog!

Je gebruikt dus:
2-2=0
2-1=1
2-0=2
1-2=2 (één lenen)
1-1=0
1-0=1
0-2=1 (één lenen)
0-1=2 (één lenen)
0-0=0

Delen
Voor het delen kan je een staartdeling maken.
Bijvoorbeeld voor 2222:121
121/2222\1
121
--- -
101
121/2222\12
121
--- -
1012
1012
---- -
0
Hopelijk helpt dat een beetje... gewoon zelf proberen.

WvR
zondag 28 november 2004

©2001-2024 WisFaq