Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 30521 

Re: Re: Parametervoorstellingen

Ja, ok maar in het antwoordenboekje hebben ze in y=1/4x2 ipv x, 2 sin t ingevuld en daar kwam dan uit dat y= sin2t, logisch. Alleen hoe bewijs je daarmee dat de parametervoorstelling op de kromme ligt ?

Lisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 27 november 2004

Antwoord

Volgens mij staat dat er allemaal al. Als je de kromme bij de parametervoorstelling op je GR plot krijg je zoiets als:

q30522img1.gif

Hierbij 'loopt' t van 0 tot 2p (kan je mooi zien met Trace). Je kunt dan bij een waarde van t de x- en y-coördinaat aflezen:

x=2sint
y=sin2t

Nu blijkt dus dat als je dat doet de punten precies op de kromme y=1/4x2 liggen. Hoe toon je dat aan? Je zou dit kunnen proberen:

Vervang x door 2sint en vervang y door sin2t en laat zien dat het klopt:

sin2t=1/4(2sint)2

...en dat klopt! Dus klaar... Dus wat je ook verder voor t neemt, altijd geldt dat (x(t),y(t)) op de kromme y=1/4x2 ligt.

Ik kan er echt niet meer (of minder) van maken.

WvR
zaterdag 27 november 2004

©2001-2024 WisFaq