Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deling met veeltermen (2)

Ik heb juist deze oefening gemaakt:(2x4+7x3+4x2+px):(2x2+x+1) en deze deling moest opgaan en je moest p bepalen en ik heb wel een antwoord voor p=3 kan dit?

dave d
Iets anders - donderdag 9 mei 2002

Antwoord

Breng het delen eens terug tot vermenigvuldigen!
Als je bijvoorbeeld 12/3 = 4 hebt, dan kun je daarvan maken dat 4.3 = 12

De teller van jouw deling is van de vierde graad en de noemer van de tweede.
Áls de deling dus uitgevoerd wordt, dan moet het antwoord een tweedegraadsvorm zijn.

Laat het antwoord eens zijn ax2 + bx + c

Nu moeten de a,b en c zó bepaald worden dat geldt:

(ax2 + bx + c).(2x2 + x + 1) = 2x4+7x3+4x2+px
(denk aan de opmerking van 12/3 = 4)

Als je het linkerlid nou helemaal uitwerkt, dan krijg je:

2a.x4 + (a+2b).x3 + (a+b+2c).x2 + (b+c).x + c

Dit moet nu gelijk zijn aan je teller, en dan is het gevolg dat

2a = 2 en a + 2b = 7 en a + b + 2c = 4 en c = p

Oplossend krijg je: a = 1 dús b = 3 dús c = 0.

De uitkomst van de deling is dan x2 + 3x + 0
en dus is het getal vóór de variabele x inderdaad gelijk aan 3.

MBL
donderdag 9 mei 2002

©2001-2024 WisFaq