\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 30329 Re: Re: Vierdegraadsvergelijking oplossen? Kan iemand duidelijker zijn, ziet er handig uit maar niet echt duidelijk(allesinds voor mij) yvda 3de graad ASO - woensdag 24 november 2004 Antwoord dag Yannick, Laten we uitgaan van de vergelijking: x4 + a·x3 + b·x2 + a·x + 1 = 0 Deze vergelijking kunnen we delen door x2 (immers: x=0 is geen oplossing, dus we kunnen vrij delen door x2) x2 + a·x + b + a·1/x + 1/x2 = 0 (*) Noem nu y = x + 1/x Dan is y2 = x2 + 2 + 1/x2 Dus y2 + a·y = x2 + 2 + 1/x2 + a·x + a·1/x en dit is bijna gelijk aan het linkerlid van (*) De vergelijking wordt dus: y2 + a·y + b - 2 = 0 en die kun je oplossen voor y. Vervolgens weer terug oplossen voor x. Zo duidelijk? Groet, Anneke woensdag 24 november 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Kan iemand duidelijker zijn, ziet er handig uit maar niet echt duidelijk(allesinds voor mij) yvda 3de graad ASO - woensdag 24 november 2004
yvda 3de graad ASO - woensdag 24 november 2004
dag Yannick, Laten we uitgaan van de vergelijking: x4 + a·x3 + b·x2 + a·x + 1 = 0 Deze vergelijking kunnen we delen door x2 (immers: x=0 is geen oplossing, dus we kunnen vrij delen door x2) x2 + a·x + b + a·1/x + 1/x2 = 0 (*) Noem nu y = x + 1/x Dan is y2 = x2 + 2 + 1/x2 Dus y2 + a·y = x2 + 2 + 1/x2 + a·x + a·1/x en dit is bijna gelijk aan het linkerlid van (*) De vergelijking wordt dus: y2 + a·y + b - 2 = 0 en die kun je oplossen voor y. Vervolgens weer terug oplossen voor x. Zo duidelijk? Groet, Anneke woensdag 24 november 2004
Anneke woensdag 24 november 2004
©2001-2024 WisFaq