Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierdegraadsvergelijking oplossen?

Hallo,

Ik heb hier een opgave: 4X4+3X3-2X2+3X+4=0

Maar ik heb absoluut geen idee hoe ik hieraan moet beginnen, en er staat nergens een oplossing. Een zoekopdracht heeft me niet veel wijzer gemaakt; de formules van Cardavo ben ik veel tegengekomen, maar die moeten we niet kennen, dus vroeg ik me af op welke manier dit wel op te lossen is?

Ik dacht aan een X afzonderen, maar bij de 4 staat geen X...

Dan las ik op http://www.wisfaq.nl/frame.htm?url=http://www.wisfaq.nl/showrecord3.asp?id=9274, dat de eerste term X4 moet zijn, dus heb ik de andere 4 al weggehaald:

X4+3/4X3-1/2X2+3/4X+1=0

Daarna werd het iets te ingewikkeld... Ik doe 2 uur wiskunde en ben dus ook enigszins verbaasd dat we dit moeten kunnen oplossen, maarja...

Kun je me aub verderhelpen? Alvast bedankt.

Ken
3de graad ASO - maandag 22 november 2004

Antwoord

Bij dit soort vergelijkingen kijk je altijd eerst of je een oplossing "zo ziet".
In dit geval is dat de oplossing x=-1 (reken maar na).
Nu weet ik niet wat je verder hebt gezien, maar methoden die dan verder voor de hand liggen zijn: schema van Horner of staartdeling/euclisiche deling.
Heb je die geen van beide ooit gezien?

Een andere mogelijkheid is dat je het met een computerprogramma of grafische rekenmachine mag doen. Is dat misschien het geval?

hk
maandag 22 november 2004

 Re: Vierdegraadsvergelijking oplossen? 
 Re: Vierdegraadsvergelijking oplossen? 

©2001-2024 WisFaq