Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vertrekkende trein uit stilstand

Een trein van 75 m lengte komt vanuit stilstand met een eenparige versnelling op gang. Op het ogenblik dat de eerste treinwagon een spoorwegarbeider passeert die zich op 140 m van het vertrekpunt bevindt, heeft de trein een snelheid van 25 m/s. Welke snelheid heeft de laatste wagon op het moment dat die de spoorwegarbeider voorbij rijdt?

Mandy
2de graad ASO - zondag 21 november 2004

Antwoord

Voor een eenparig versnelde beweging met beginsnelheid 0 geldt:

v(t)=a·t
s(t)=1/2a·t2

Dit levert ingevuld:

25=a·t
140=a·t2

...een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden. Bereken daarmee a en t. Gebruik de waarde van a om t te berekenen zo dat s(t)=215. Deze t kan je dan gebruiken om v(t) te berekenen.

WvR
zondag 21 november 2004

©2001-2024 WisFaq