Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gebruik van differentiaal mbt vierkantswortels

Hallo,

We hebben het op school net gehad over differentialen, we hebben ook gezien dat je bv Ö84 nauwkeurig kan bepalen door middel van Ö84.

Kan iemand me deze methode wat duidelijker uitleggen want ik begijp er eerlijk gezegd niets van.

Bedankt.

Stef
3de graad ASO - zondag 21 november 2004

Antwoord

Je bedoelt waarschijnlijk Ö84 benaderen met behulp van Ö81. Je kent waarschijnlijk de benadering

Dy f'(x)Dx

die voortkomt uit hoe je het begrip afgeleide is aangebracht

f'(x) Dy/Dx

(gelijkheid voor Dx naar 0)

We bekijken f(x)=Öx in het punt x=81. Als we daar een kleine beetje van afwijken, zal de afwijking in y-waarde benaderd gegeven worden door de eerste formule.

84 komt dan overeen met een Dx van 84-81=3.
Bereken nu zelf de bewuste f'(x) en de Dy die daaruit voortvloeit. De gevraagde Ö84 is dan benaderd Ö81 + Dy = 9 + Dy

cl
dinsdag 23 november 2004

©2001-2024 WisFaq