Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken je halveringstijd?

Je weet van 6 preperaten de gemiddelde impuls per 10 sec:

20, 151, 112, 345, 268, 36

De halveringstijd van Co-60 is 5,3 jaar. Het jongste preparaat is 5 jaar oud. Hoe maak je een schatting van de leeftijd van de andere preparaten als je weet dat het preperaat met 345 impulsen per 10 sec de jongste is?

Kay
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 november 2004

Antwoord

Ik neem referentiewaarde 345. Na 5,3 jaar wordt het aantal pulsen 172,5, na 10,6 jaar 86,25 etc.
In 5,3 jaar is de vermenigvuldigingsfactor 1/2
Na x jaar is de vermenigvuldigingsfactor 1/2x/5,3
Bij het preparaat met 286 pulsen is de vermenigvuldigingsfactor 286/345=0,829
Los nu op 1/2x/5,3=0,829 Û x/5,3 = (log 0,829/log 0,5)= 0,27 Û x=1,434 dus het preparaat is 1,434 jaar ouder dan het jongste preparaat.
En zo kan je de rest ook berekenen. Kijk nog even je rekenregels voor logaritmen door.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 21 november 2004

©2001-2024 WisFaq