Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spiegelen in de lijn y=-x

Als P met coördinaat (-x,y) in het derde kwadrant ligt, wat is dan de coördinaat van het spiegelbeeld van P t.o.v. de deellijn van het tweede en het vierde kwadrant?
Eerst dacht ik gwoon (x,-y) maar uiteraard kan dat niet. En met transformatieformules gaan werken lijkt mij al wat ver gezocht. Dus bestaat er geen simpelere en logischere oplossing voor deze opgave ?
hartelijke dank

jos
3de graad ASO - zaterdag 20 november 2004

Antwoord

Jos

Het spiegelbeeld van een punt tov de diagonaal y=x wisselt enkel de coödinaten om (vgl met het begrip 'inverse functie').

Het spiegelbeeld van een punt tov van de andere diagonaal y=-x (dus van het 2de en 4de kwadrant); wisselt zowel de coördinaten om als hun teken

Antwoord: (-x,y) wordt door spiegeling tov de 2de diagonaal omgezet in het punt (-y,x).

Frank

FvE
zaterdag 20 november 2004

©2001-2024 WisFaq