Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsverheffen in Delphi

In Delphi heb ik een volgende formule gebruikt om een macht te berekenen:
result := exp(y*ln(x))

Wat ik wil weten is:
- waarom deze formule zo is opgesteld?
- wat heeft exp en ln met elkaar te maken en wat betekenen ze?
- hoe zou dit in een gewone wiskundige formule eruit zien?

Alvast hartelijk bedankt voor de reactie.

Groeten,
Pieter.

Pieter
Student hbo - dinsdag 7 mei 2002

Antwoord

De functie y = ex is de "omgekeerde" functie van de logaritmefunctie y = ln(x). In plaats van omgekeerde functie gebruikt men liever de term "inverse functie". Hierbij staat e voor een niet-rationaal getal, waarvan de waarde ongeveer 2,7 bedraagt.

ey*ln(x) = (eln(x))y = xy en daarmee zie je dat er inderdaad een macht wordt berekend.

Het "waarom"-deel van je vraag kan ik niet beantwoorden; misschien is het bij programmeertalen handig om het zo te doen.
De rest van je vragen is beantwoord denk ik.

MBL
dinsdag 7 mei 2002

©2001-2024 WisFaq