Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kettingregel integeren

hallo,
ik heb mijn boek doorgenomen en ik begrijp niet hoe de kettingregel bij integreren toe te passen;

Hieronder een voorbeeld dat ik niet begrijp:
de integraal (S)
S cos (4x+1) dx = 1/4 S cos (4x+1) · 4 dx = 1/4 (sin(4x+1)+C

Waarom staat er 1/4 voor het integraal teken?
Ik zou de integraal als volgt oplossen

integraal van cos x = sin x en integraal van 4x+1 = 2x2 en daaruit volgt $\to$ sin (4x+1) · 2x2 {wat is hier fout aan)?

Kunt u de kettingregel voor integreren toelichten?

paul
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 mei 2002

Antwoord

Een voorbeeld:
Je wilt cos(4x+1) integreren.. dat zal dan wel iets met sinus worden... dus ik gok op sin(4x+1).
De afgeleide van sin(4x+1) is 4·cos(4x+1) en dat is 'bijna' goed... alleen die 4 moet weg! Dus neem ik 1/4sin(4x+1)+C en heb daarmee het vraagstuk opgelost.

En zo werkt het... er bestaan allerlei truukjes, handigheidjes e.d. voor het vinden van een primitieve, maar uiteindelijk moet je met differentieren toch controleren of het klopt!

Zie ook Differentieren en primitiveren van logaritmen

WvR
dinsdag 7 mei 2002

©2001-2024 WisFaq