Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samenstelling van teams

8 vrienden gaan samen tennissen. Hoeveel partijen enkelspel zijn er mogelijk? Hoeveel partijen dubbelspel?

Bij enkelspel heb ik een combinatie gebruikt en kom ik aan 28 mogelijkheden, maar ik heb problemen met het tweede deel van de vraag.

Kunnen jullie me soms helpen?
Elke

Elke
3de graad ASO - donderdag 18 november 2004

Antwoord

Er zijn (8.7)/(1.2)=28 manieren om een eerste duo samen te stellen. Eens zo een stel gegeven zijn er nog (6.5)/(1.2)=15 manieren om het tweede duo samen te stellen.

Dat geeft 28.15/2 = 210 mogelijke dubbelpartijen (delen door twee aangezien A-B dezelfde wedstrijd is als B-A)

Je zou ook de volgende redenering kunnen maken:
"2 uit 8" = 28 koppels, dus "2 uit 28" = 378 dubbels.
Dat is echter fout: je vergeet rekening te houden met het feit dat spelers die in het ene koppel zitten, niet meer in het andere koppel mogen voorkomen.

cl
donderdag 18 november 2004

©2001-2024 WisFaq