Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Contante waarde

Beste rekenaar,
Stel, ik ontvang gedurende 46,5 maand ieder maand € 475,29.
Totaal dus € 22.100,99 over bijna 4 jaar. Wat moet ik nu in één keer vooraf contant ontvangen om in éénmaal vooraf alle uitkeringen te ontvangen. In de maandelijkse uitkering zit reeds 3,5% rente verwerkt. Wat is de uitkomst, en hoe toets ik dit in op een gewone rekenmachine? Diegenen die mij dit vooraf in één keer wil uitbetalen wil natuurlijk rekening houden met de rente van 3,5%.

B. ber
Leerling mbo - donderdag 18 november 2004

Antwoord

Berglogt,
Ik ga eerst uit van15 nov.2004.
Dan komen er nog 47 betalingen, de eerste op 13 nov.
De contante waarde op 15 nov. is
475,29+475,29(1-(1+p/100)^-46)/p/100
waarbij p=(1,035^1/12 -1)*100=0,287% per maand.
De uitkomst is 20.929,46.
Op 1 dec.is dan de contante waarde,als op 15 nov. niets betaald wordt,20.929,46 *1,oo287^1/2 =20.959,47.

kn
donderdag 18 november 2004

©2001-2024 WisFaq