Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële vergelijkingen oplossen

los volgende exponentiële vergelijking op (5cijfers na de komma)
- 12tot de macht x = 3 maal (4tot de macht x-2)
willen jullie mij alsjeblieft helpen?
dank u

lucy
3de graad ASO - donderdag 18 november 2004

Antwoord

Lucy,
4^x-2=(4^x)(4^-2)=4^x/4^2=4^x/16.
Nu links en rechts delen door 4^x.
12^x/4^x=3^x.
De vgl.wordt nu:3^x=3/16.
Links en rechts de log.nemen geeft:
x=(ln 3/16)/ln3=0,022679.

kn
donderdag 18 november 2004

©2001-2024 WisFaq