\require{AMSmath} Exact oplossen van vergelijkingen met machten Ik vraag me af hoe je deze 3 vergelijkingen exact op kan lossen:1) 4x = 1/162) 6·3t = 1623) 16·(1/2)x = 1/4Alvast bedankt, want ik heb maandag een SE en ik krijg er nu geen les meer van en er werd amper wat in die lessen uitgelegd! Natasj Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 november 2004 Antwoord 1.Schrijf 1/16 als een macht van 4 en gebruik de regel:Als ga=gb, dan a=bDus:4x=1/424x=4-2x=-22.Gebruik de bordjesmethode! Er staat iets als:6·...=162Maar dan is:...=162/6=27Je krijgt:3t=27..en schrijf 27 als een macht van 3....3t=33t=33.Idem als 2....16·(1/2)x = 1/424·2-x=2-22-x=2-6-x=-6x=6Tip: schrijf een aantal machten van het grondtal op! Als het over grondtal 3 gaat maak dan een lijstje als:32=933=2734=81...Hopelijk helpt dat.Zie ook Rekenregels machten en logaritmen. Deze staan ook op je formulekaart! WvR woensdag 17 november 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik vraag me af hoe je deze 3 vergelijkingen exact op kan lossen:1) 4x = 1/162) 6·3t = 1623) 16·(1/2)x = 1/4Alvast bedankt, want ik heb maandag een SE en ik krijg er nu geen les meer van en er werd amper wat in die lessen uitgelegd! Natasj Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 november 2004
Natasj Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 november 2004
1.Schrijf 1/16 als een macht van 4 en gebruik de regel:Als ga=gb, dan a=bDus:4x=1/424x=4-2x=-22.Gebruik de bordjesmethode! Er staat iets als:6·...=162Maar dan is:...=162/6=27Je krijgt:3t=27..en schrijf 27 als een macht van 3....3t=33t=33.Idem als 2....16·(1/2)x = 1/424·2-x=2-22-x=2-6-x=-6x=6Tip: schrijf een aantal machten van het grondtal op! Als het over grondtal 3 gaat maak dan een lijstje als:32=933=2734=81...Hopelijk helpt dat.Zie ook Rekenregels machten en logaritmen. Deze staan ook op je formulekaart! WvR woensdag 17 november 2004
WvR woensdag 17 november 2004
©2001-2024 WisFaq