Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiden v/e somformule van reken-meetkundige rij

In de opgave begon je met deze rij: Un = (U0 + vn) · rn

toen heb ik de somrij afgeleid: (r-1)Sn = Un+1 - u0 - vr(1 + r + r2 +...+ rn)

nu moet ik de somformule afleiden voor deze rij als -1r1 (wanneer de rij een grenswaarde heeft, dus sommeerbaar is)...

ik heb echt geen flauw idee waar ik moet beginnen of hoe het aan te pakken... ik weet alleen uit mijn boek (uitleg) dat ik op zoiets uit moet komen:

S = U0 / (1-r)... en dan nog iets, want dit geldt bij een meetkundige rij, niet bij een reken-meetkundige rij...

Jaap D
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 november 2004

Antwoord

Jaap,
Uit de gegeven u(n) volgt.
S(n)=(u0+v)r +(uo+2v)r2+.......+(u0+nv)r^n
rS(n)= (u0+v)r2+........+(uo+(n-1)v)r^n+(u0+nv)r^n+1
Aftrekken geeft:
(1-r)S(n)=u(0)r+vr+vr2+.......+vr^n -(u0+nv)r^n+1
nu is vr+vr2+ .....+vr^n een meetkundige reeks,
waarvan de som gelijk is aan
vr(1-r^n)/1-r,
Hopelijk weet je hoe het verder gaat.

kn
woensdag 17 november 2004

©2001-2025 WisFaq