Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag van de Junior Vlaamse Wiskunde Olympiade 2003

Ik zit al maanden met een vraag, die ik niet kan oplossen. Hij komt van de Junior Vlaamse Wiskunde Olympiade 2003, ronde 1.
Misschien kunnen jullie mij helpen?

a* = a/a-1
(a*)* = ?

(A) a
(B) -a
(C) a*
(D) (a*)2
(E) (a2)*

Christ
2de graad ASO - woensdag 17 november 2004

Antwoord

Als a* gelijk is aan a/(a-1), dan is

(a*)*
= a*/(a*-1)
= (a/(a-1))/(a/(a-1)-1)
= (a/(a-1))/(1/(a-1))
= a

De *-bewerking is dus zijn eigen inverse, aangezien je a* uit a kan bekomen door daar nog een keer de *-bewerking op toe te passen.

cl
woensdag 17 november 2004

 Re: Vraag van de Junior Vlaamse Wiskunde Olympiade 

©2001-2024 WisFaq