Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukken die leiden tot een vierkantsvergelijking

In een rechthoekige driehoek is de schuine zijde 1 cm langer dan de ene rechthoekszijde en 18 cm langer dan de andere. Bepaal de lengten van de zijden.

hilde
2de graad ASO - dinsdag 16 november 2004

Antwoord

x2+y2=z2: x=z-1 en y=z-18.
Invullen geeft y: (z-1)2+(z-18)2=z2: hieruit volgt
z2-38z+325=0, zodat(z-13)(z-25)=0
z=13 voldoet niet. z=25 blijft over. Of de wortels vinden
met de abc-formule.

kn
dinsdag 16 november 2004

©2001-2024 WisFaq