Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

GRM en formules

Een bedrijf dat pneumatische cilinders produceert kan zijn winst als volgt berekenen: Y= -(x-5)2 + 10 waarbij Y de winst is in duizenden euro’s en x het aantal geproduceerde cilinders. Alle geproduceerde cilinders worden verkocht.

A Teken de grafiek m.b.v. de GRM en neem de grafiek hieronder over.
B Hoeveel is de Y waarde dus de winst bij een productie van 4 cilinders.
C Bij welke waarde van x zal Y = 0 zijn
D Bij het maken van hoeveel cilinders maakt het bedrijf winst.
Ik begrijp A wel en de rest niet van de opgaven, maar zou u toch ook A willen uitwerken kan ik checken of ik die goed heb. Iemand in de boven bouw zij tegen mij dat ik ook de solve toets kon gebruiken maar dat mocht niet van de leraar zij hij. Maar zou u me kunnen vertellen hoe dat werkt.

Alvast bedankt,
Leroy

leroy
Leerling mbo - maandag 15 november 2004

Antwoord

a)
q29954img1.gif

q29954img2.gif
b)dan is x=4, dus y=-(4-5)2+10, dus y=...
c)dan geldt -(x-5)2+10=0
Of het met de rekenmachine mag of op papier moet worden berekend kan ik hiervandaan niet beoordelen.
Rekenmachine (TI83): gebruik de optie calc-zero
Op papier: los -(x-5)2+10=0 op.
d)Er wordt winst gemaakt als y0, dus als de grafiek van y boven de x-as ligt.
M.b.v. het plaatje uit a) kun je inzien dat dat is tussen de twee gevonden waarden van x uit onderdel c)
q29954img3.gif

Misschien kun je zo verder? Anders horen we het wel.

hk
maandag 15 november 2004

©2001-2024 WisFaq