\require{AMSmath} Priem ideaal of maximaal ideaal Beschouw de ringen R=(X) en S=(Ö-3)={a+bÖ(-3)|a,b Î}. We definieren het ringmorfisme p:R®S als: p(f(X))=f(Ö(-3)). De kern van p wordt voortgebracht door X2+3 en dit is een ideaal. Vraag: Is dit een maximaal ideaal, priem ideaal of geen van beiden? het ideaal is niet maximaal, want S is geen lichaam, de inverse van Ö(-3) bestaat niet, maar is het wel een priem ideaal? nieke Student universiteit - maandag 15 november 2004 Antwoord Het ideaal is priem dan en slechts dan als S geen nuldelers heeft; zo te zien heeft S geen nuldelers, dus is het ideaal een priemideaal. kphart maandag 15 november 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beschouw de ringen R=(X) en S=(Ö-3)={a+bÖ(-3)|a,b Î}. We definieren het ringmorfisme p:R®S als: p(f(X))=f(Ö(-3)). De kern van p wordt voortgebracht door X2+3 en dit is een ideaal. Vraag: Is dit een maximaal ideaal, priem ideaal of geen van beiden? het ideaal is niet maximaal, want S is geen lichaam, de inverse van Ö(-3) bestaat niet, maar is het wel een priem ideaal? nieke Student universiteit - maandag 15 november 2004
nieke Student universiteit - maandag 15 november 2004
Het ideaal is priem dan en slechts dan als S geen nuldelers heeft; zo te zien heeft S geen nuldelers, dus is het ideaal een priemideaal. kphart maandag 15 november 2004
kphart maandag 15 november 2004
©2001-2024 WisFaq