Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansberekening (200 worpen met muntstuk)

Graag zou ik weten als je 200 keer een muntstuk opgooit hoe vaak gemiddeld er 2 keer achter elkaar munt wordt gegooit, ook 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, of 10 keer. bijvoorbeeld:

15 maal 2 keer kop
15 maal 3 keer kop
15 maal 4 keer kop
15 maal 5 keer kop
15 maal 6 keer kop etc.

alvast bedankt voor de antwoorden.

Chris
Iets anders - maandag 15 november 2004

Antwoord

Hallo, Chris.
Je bedoelt: niet minstens 2 maal achter elkaar maar precies 2 maal, en zo ook voor 3 maal , .. , 10 maal.
Daar ga ik van uit.
Je kunt die gemiddelden experimenteel bepalen mbv een Pascal-programmaatje.
Het volgende programmafragment zou dienst kunnen doen:
begin
for n:=2 to 10 do totaal[n]:=0;
for i:=1 to 10000 do
begin
for k:=1 to 200 do worp[k]:=random;
for n:=2 to 10 do
begin
aantal[n]:=0;
for k:=1 to 201-n
begin
goedereeks:=true;
for j:=k to k+n-1 do if worp[j]1/2 then goedereeks:=false;
if k+n=200 then if worp[k+n]=1/2 then goedereeks:=false;
if goedereeks then aantal[n]:=aantal[n]+1
end;
totaal[n]:=totaal[n]+aantal[n]
end
end;
for n:=2 to 10 do writeln(n:3,':',(totaal[n]/2)/10000:6:4)
end.

hr
maandag 15 november 2004

 Re: Kansberekening (200 worpen met muntstuk) 

©2001-2024 WisFaq