Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

3 onbekende

De opdracht is als volgt abc=a+b+c = 7,35
a,b,c 1. Welke waarden hebben a,b en c
Ik heb geprobeerd dit om te schrijven in 2 onbekende dan kreeg ik 7,35 + bxbxc+bxcxc= 7,35bc. Hier kon ik niet verder mee. Verder had ik nog a een bepaalde waarde gegeven en wat zitten rommelen maar dit leverde ook niks bruikbaars op. Waar moet ik beginnen met het oplossen van deze vergelijkingen?

alvast bedankt, tiene

tiene
Student universiteit - maandag 15 november 2004

Antwoord

Veronderstel a gegeven. Dan zijn b en c de oplossingen van de vierkantsvergelijking

x2-(7,35-a)x+(7,35/a) = 0

Voor elke waarde van a vind je op die manier oplossingen voor b en c. Grafisch ziet dat er zo uit (het mag je niks verbazen dat die figuur symmetrisch is):

q29935img1.gif

We mogen natuurlijk enkel kijken naar waarden voor a die groter zijn dan 1, en die aanleiding geven tot waarden van b en c die op hun beurt ook groter zijn dan 1. Duid zelf de gebieden aan die hiermee overeenkomen.

Er is dus geen eenduidige oplossing voor je probleem, er zijn er oneindig veel. Een eenvoudige is bijvoorbeeld

a = 1,2
b = 4,9
c = 1,25

cl
maandag 15 november 2004

©2001-2024 WisFaq