Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binominale kansberekening met als onbekende n op de Casio uitrekenen

Ik werk met een Casio, de rest van de klas met een Texas en alles wordt uitgelegd met de Texas als GR. Alles gaat goed met de binominale kansverdeling, alleen blijf ik hierbij steken:
P(X=3|n=?,p=0.25)0.1

Mijn docente heeft het op de Texas uitgelegd door een tabel erbij te tekenen.

Y1= Binompdf(X,0.25,3) en Y2=0.1

In de tabel kon je dan zien dat n5 of n23 moest zijn. Hoe kan ik dit in een tabel zetten op de Casio (CFX9850GB)?
Alvast bedankt

Daniel
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 14 november 2004

Antwoord

Helaas gaat dit niet zo makkelijk als op de TI.
Je zou het als volgt kunnen doen:
Y1: X C 3 x 0.25^3 x 0.75^(X-3).
De C vind je via OPTN, PROB (F4), nCr (F3).

In de tabel kun je nu de gevraagde waardes voor n aflezen.

Dit gaat alleen mis als je P(X3|n=?,p=0.25)0.1 moet uitrekenen.
Dan zit er volgens mij niets anders op dan via MENU, STAT, DIST (F5), BINM (F5) Bcd (F2) door handig proberen de waardes terug te vinden.

Het zou wel kunnen zijn dat iemand al eens een keer een programmaatje heeft geschreven waarmee dit automatisch gaat. Zelf heb ik het in de gauwigheid niet kunnen vinden.

wh
maandag 22 november 2004

©2001-2024 WisFaq